Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Om betalväggar och framtidens media

Under lång tid har det varit mycket diskussion kring media och medias framtid. Allt från artiklar om alla fotografer som förlorar sina jobb till varför betalvägg är enda sättet att skapa någon form av lönsamhet. Min hållning är och har varit att det är självklart att man ska få betalt för utfört arbete. Med det sagt kommer här en reflektion kring framtiden för media och kanske fram för allt nyheter, typ dagstidningar.

När jag följer tidningen New Yorker ger dom mig några artiklar per månad gratis utan att det tar stopp annat än när jag läst mina (tror det är 4 alt 6 artiklar i månaden) uppmanas jag att börja prenumerera. En fair deal tycker jag. Jag får reklam via artiklarna så rimligtvis tjänar New Yorker något även på mitt gratisläsande. Den inställningen får mig att prenumerera digitalt på New Yorker. Kanske ett naivt beslut som baseras på givande och tagande men så tror jag att vi generellt fungerar.

I motsats till New Yorker står Dagens Nyheter. En tidning jag haft tillgång till i hela mitt liv. Jag har ärvt uppfattningen att DN är bra. Tills för ett par år sedan när jag tyckte att vinklingen i bland annat deras ledare inte stämde inte på mig alls. Jag blev liksom irriterad av att läsa DN och vi bestämde oss härhemma att sluta med DN och helgprenumerera på SvD istället.

DN gör mycket reklam bland annat på Twitter om artiklar de vill sprida. Helt okej men varje gång jag klickar på en länk kommer jag via flera annonser till en ingress och ett meddelande om att artikeln finns bakom en betalvägg. Det gör mig irriterad varje gång. Jag får ingen möjlighet att bedöma om DN blivit bättre utan att ta en prenumeration eller gå till biblioteket och gratisläsa där. Trots det får jag betala för att inte kunna läsa genom att behöva surfa igenom reklam. DN tjänar på mig utan att ge något tillbaka kan man väl enkelt sammanfatta det hela med.

Jag vill gärna göra rätt för mig. Precis som jag inledde min “rant” här med att säga. Men jag tror att affärsmodellerna måste ändras. Nu har jag personligen inte kommit så långt att jag har en tydlig idé om hur det ska se ut. Vad jag vet är att jag lockas av New Yorkers affärsmodell. Och att det är väldigt viktigt för mig att vi har ett fritt, oberoende media som granskar vår samtid. Att det kostar pengar att producera är självklart. Låt oss göra det enkelt och läckert att vara objektivt uppdaterade.

Det måste finnas ett sätt som gör det aptitligt och lockar till köp samtidigt. Hur tänker du kring detta?

signature

No Comments Yet.

Leave a Reply