Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Saul Leiter på Gun Gallery

Jag har varit intresserad av Saul Leiters fotografi i flera år. En god vän visade några bilder och jag sögs direkt in i den där världen av många bottnar. Både ett ytligt ändlöst knäppande men samtidigt så otroligt genomtänkt. Inväntat.

Höll på att åka till Hamburg enkom för att se en utställning där men schemat höll inte för sådana utsvävningar så jag fick stanna hemma. Nu kan man se delar av  serien Early Colors på Gun Gallery på Runebergsgatan 3. Även om jag vill ha mer så är det en fin utställning dom erbjuder. Ett bra urval även om jag saknade några favoriter.

För mig väver Saul ihop fotografi och måleri såtillvida att kompositionen ibland känns mer hemma i måleriets värld med olika fält och negativt utrymme som skapar spänning i bilderna. Det är urbana bilder från New York och där finns ofta mycket människor men dom har nästan alltid en underordnad plats i motivet. Det är inga porträtt utan mer som rekvisita bland andra saker. Det får en att känna sig som en ensam betraktare snarare än en deltagare. På något sätt vilsamt.

Kan varmt rekommendera ett besök där!

Om du av någon anledning inte kan ta dig dit finns det ganska mycket bilder Saul Leiter att titta på på Google.

signature

No Comments Yet.

Leave a Reply